ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Έρευνα: Ποιος φταίει για την ελληνική κρίση.

Η πλειοψηφία της νέας γενιάς Ελλήνων ρίχνει την ευθύνη για την οικονομική κρίση στους ώμους των γονέων τους. Για τα δικά τους παιδιά οι νέοι Έλληνες ελπίζουν ότι θα έχουν καλύτερη τύχη. Μεγαλύτερος φόβος ο εθνικισμός.

Εμπιστοσύνη στην πολιτική; Το 82% των νέων στην Ευρώπη απαντά

ότι δεν έχει καθόλου ή ελάχιστη μόνο εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας Generation What ανάμεσα σε νέους ηλικίας από 18 έως 34 χρονών από 35 χώρες, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας, που διενήργησε το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Ψυχολογικών και Κοινωνικοοικονομικών Eρευνών SINUS. Πάνω από 30 χρόνια το Ινστιτούτο εξετάζει την καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων και τη σημασία για τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις. Από την καθημερινή ζωή προέρχοντανκ αι οι ερωτήσεις της έρευνας.

Δυσπιστία απέναντι στην πολιτική

Ο διευθυντής ερευνών Μαξιμίλιαν φον Σβαρτς αποδίδει τους λόγους της νεανικής δυσπιστίας προς την πολιτική στις άλυτες κοινωνικές προκλήσεις, όπως πχ. την κοινωνική ανισότητα, την κλιματική αλλαγή ή τη διαφθορά. «Επιπλέον η οικονομική κατάσταση παίζει φυσικά σημαντικό ρόλο κυρίως σε χώρες με μεγάλη νεανική ανεργία. Εκεί η δυσπιστία είναι ακόμη μεγαλύτερη». Αυτό επιβεβαιώνεται στο παράδειγμα της Ελλάδας. Το ποσοστό δυσπιστίας των νέων είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και αγγίζει το 67%, ενώ στη Γερμανία είναι το μικρότερο με 23%. Οι νέοι Έλληνες σε ποσοστό 76% και οι νέοι Ιταλοί με 73% ανήκουν στη νεότερη γενιά Ευρωπαίων που θεωρεί ότι για την οικονομική κατάσταση και την αστάθεια στη χώρα τους φταίει η προηγούμενη γενιά.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για το φαινόμενο του εθνικισμού στην Ευρώπη εμφανίζονται κυρίως οι Έλληνες σε ποσοστό 80% και οι Γερμανοί σε ποσοστό 78%. Παρά τα προβλήματα η πλειοψηφία των νέων Ευρωπαίων δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει η χώρα τους στην ΕΕ. Το μικρότερο ποσοστό εκείνων που θέλουν έξοδο από την ΕΕ καταγράφηκε στη Γερμανία με 9% και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με 38%. «Βλέπουν την κατάσταση με πραγματισμό», σχολιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας ο Μαξιμίλιαν φον Σβαρτς. «Η ΕΕ δεν είναι μεν υπόθεση καρδιάς, αλλά παρόλα αυτά οι νέοι πιστεύουν ότι αποκομίζουν θετικά στοιχεία για τη ζωή τους».

Ελπίδες για καλύτερο μέλλον των παιδιών τους


Η έρευνα έδειξε επίσης ότι περισσότερο από όλους στην ΕΕ οι Έλληνες γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους σε ποσοστό 86%, με τους Ιταλούς να έρχοντυαι δεύτεροι σε ποσοστό 80%. Γενικά πάντως οι νέοι χωρών της νότιας Ευρώπης αντικρίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία. Η Ελλάδα έρχεται στην τρίτη θέση με 47%, ενώ στην πρώτη θέση είναι η Ιταλία με 53%. Το αντίθετο συμβαίνει όταν πρόκειται για το μέλλον των δικών τους παιδιών. Οι νέοι Έλληνες τρέφουν την ελπίδα περισσότερο από κάθε άλλο συνομήλικό τους Ευρωπαίο ότι τα παιδιά τους θα έχουν τουλάχιστον καλύτερη τύχη από τη δική τους, θεωρώντας προφανώς ότι οι ίδιοι ζουν χειρότερα.

Σε ό,τι αφορά τέλος το προσφυγικό η πλειοψηφία της νέας γενιάς στην ΕΕ εμφανίζεται ανοιχτή. «Οι νέοι αντιτίθενται σε κάθε μορφής διάκριση. Δεν πρόκειται για μια ουδέτερη αποδοχή, αλλά για μια θετική εκτίμηση απέναντι στους μετανάστες» λέει ο φον Σβαρτς.

Πάουλ Σαϊντελμπέκ / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: