ΑρχειοθήEις μνήμην του Ορφέως Μεγάλο κακό η ημιμάθεια…!!! ΛΕΙΒΗΘΡΑ : Μέχρι και έωςκη ιστολογίου

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Βερολίνο: Ορατός ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου!


«Όπως συνέβη και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, που βαδίσαμε ως υπνοβάτες σε έναν πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά ο πόλεμος δεν αποκλείεται να διεξαχθεί ακόμη και με πυρηνικά όπλα». Η δήλωση ανήκει στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και είναι χαρακτηριστική της σοβαρής ανησυχίας που προκαλεί πλέον η κλιμάκωση της κόντρας ανάμεσα στη Βόρειο Κορέα και τις ΗΠΑ.

«Ίσως δεν πρέπει να αντιδρούμε στις

απειλές της Β. Κορέας με την ίδια, επιθετική ρητορική» πρόσθεσε ο ίδιος. Οι δηλώσεις έγιναν από το Έντεμπε στη μακρινή Ουγκάντα, όπου ο πραγματοποιεί επίσκεψη επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Νωρίτερα στο Βερολίνο και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ είχε απευθύνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Η κατάσταση είναι πραγματικά σοβαρή. Η κλαγγή των όπλων σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει από δω και πέρα» προειδοποίησε.

Η Γερμανία προσπαθεί να διατηρήσει εξισορροπιστικό ρόλο και κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει διαύλους επικοινωνίας με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις τριβές που εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες στις διμερείς σχέσεις.

Επιπλέον το Βερολίνο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την Κίνα, που σήμερα αποτελεί το κύριο στήριγμα της Β.Κορέας σε διπλωματικό επίπεδο.

Η ανησυχία της κοινή γνώμης δεν οφείλεται μόνο στη μη ορθολογική συμπεριφορά του καθεστώτος στην Πιονγκ Γιανγκ, αλλά και στην ασυνήθιστα έντονη αντίδραση του Λευκού Οίκου. «Είναι μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, γιατί ο Τραμπ έχει ανεβάσει τη σύγκρουση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο» επισημαίνει ο πολιτικός επιστήμων Χανς Γιόαχιμ Σμιτ, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV.

Ανησυχία και στον γερμανικό Τύπο

Για «παιχνίδι με τη φωτιά» κάνει λόγο η Handelsblatt, παραφράζοντας τις απειλές που εκστόμισε την Τετάρτη ο αμερικανός πρόεδρος.

Την τακτική Τραμπ επιχειρεί να ερμηνεύσει με ορθολογικά κριτήρια η εφημερίδα Die Welt: «Γιατί προσθέτει άλλο ένα tweet, λέγοντας ότι η πρώτη του διαταγή ως πρόεδρος ήταν ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο πλέον είναι πιο ισχυρό και ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς σε σχέση με το παρελθόν; Γιατί θέλει να δείξει στο Πεκίνο ότι δεν αστειεύεται. Το 95% του εξωτερικού εμπορίου της Β. Κορέας περνάει από την Κίνα. Ο Τραμπ πιστεύει ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στον Κιμ, εάν ήθελε».

Με πρόδηλη ειρωνεία σχολιάζει η Frankfurter Rundschau: «Να που βρέθηκαν μαζί δύο τόσο όμοιοι. Τουλάχιστον σε γλωσσικό επίπεδο».

Και τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με νευρικότητα στη ρητορική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Β.Κορέας. Η ομιλία Τραμπ σπρώχνει τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: